T op

 

e-museum
M enu
I ndhold

Opgave: Sømandsange

 

Både den danske og udenlandske sangskat er rig på sømandssange. Det vil være oplagt som et samarbejde mellem dansk, historie og musik at arbejde med nogle af disse sange. Men man kan også arbejde med sangene i fagene hver for sig. Det, som eleverne især skal analysere frem, er teksternes forståelse af sømanden og livet på søen.
Det vil være oplagt at lave gruppearbejde i forbindelse med denne øvelse – efterfulgt af klassesamtale. 

Her følger nogle forslag til sange. Nogle af dem kan du finde i almindeligt tilgængelige sangbøger – andre kan findes på nettet. Det er også muligt at låne og/eller købe indspilninger af sømandssange. Man kan selvfølgelig gøre det til en opgave i sig selv, at eleverne skal finde sangene på nettet, men vær opmærksom på, om de er tilladte at downloade.

 

Sømandssange

En række originale sømandssange og sømandsviser kan lånes på biblioteket på CD (se under www.bibliotek.dk):


Hej sing op, 1 : danske søfolk synger ; shanties & opsange / optagelser foretaget af Svend Nielsen, Gustav Henningsen og Karen Østman ; redigering og kommentar: Svend Nielsen. - Kragen

Hej sing op, 2 : danske søfolk synger ; frivagtsviser / optagelser foretaget af Svend Nielsen, Carsten Bregenhøj, Gustav Henningsen og Morten Levy ; redigering og kommentar: Svend Nielsen. - Kragen

Dertil kommer nogle værker, hvor gamle og nyere sange er gengivet (eventuelt med becifringer), bl.a.:

Sømandens sange og fantastiske historier / [udgivet og kommenteret af] Jesper Asmussen. - [Kbh.] : Paludan, 1994. - 297 sider : ill.

Lystige viser til søs : tekster, noder, becifringer. - [Kbh.] : Politiken, 1990. - 119 sider : ill.

Det er selvfølgelig også oplagt at tage fat i sange, som eleverne kender. Det kan f.eks. være Kim Larsens Byens hotel, Sømanden Will den Fromme  (ingen af sangene er dog oprindeligt skrevet af Larsen) eller sange fra Sebastians Skatteøen.

Det kan også være sangene fra 555 sange, Edition EGTVED, Danmark i afsnittet ”Sømandsviser”, der rummer viserne Mandalay, Den sømand, han må lide, Katinka, Katinka, luk vinduet op, Den er fin med kompasset, Det blæser i Biscayen! og En sømand har sin enegang.

Måske kender nogle af eleverne også baggårdspumaen Otto Brandenburg. Ellers kan de jo komme til det gennem sangene Susanne, Birgitte og Hanne og Når en sailor går i land, der også handler om sømandslivet – ikke mindst om den del af det, der vedrører piger.

Vil man uden for landets grænser, kan man finde mange sømandsviser i den svenske visesanger Evert Taubes repertoire.

Eller også kan man tage fat i den engelske shanty-tradition og f.eks. synge og analysere What shall we do with the drunken sailor.  

Se den konkrete opgave, som den er stillet til eleverne her